Smerter om morgenen

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mange mennesker får deres episoder med akutte smerter i ryggen, lænden eller nakken om natten, mens de sover, og vågner derefter op til en sur og smertefuld morgen. Smerter om morgenen er også et hyppigt fænomen hos dem med kroniske lændesmerter.

Selv mange, der mere eller mindre lever deres hverdag helt smertefrit, vågner op til irritation eller stivhed i kroppen.

Hvorfor har man ondt i ryggen om morgenen?

Jeg har ofte patienter, der fortæller, at de ikke kan sove meget længere end til 07:00 pga. deres smerter eller ubehag i kroppen. Lænden er oftest den der volder flest problemer. Når de først er i gang med dagen, er der ingen smerter eller stivhed overhovedet.

Hvordan kan det være, at kroppen har det med at gøre ekstra ondt om natten? Der er tre grundliggende forklaringer:

Inflammatorisk smerte

Noget som ofte er særligt aktivt i ryggen om morgenen, er det man kalder for spondylartrit, også kaldet Bechterews sygdom, hvilket er en form for degenerativ process i ryghvirvlerne, der giver anledning til inflammation.

Tilstanden er velkendt, men man ved ikke præcist hvorfor det opstår, og man ved heller ikke hvorfor tilstanden er særlig aktiv og giver smerter om morgenen.

Men selvom morgensmerter er en faktor for disse inflammatoriske rygsmerter, så er der ikke nogen stærk forbindelse mellem disse to. De fleste tilfælde med rygsmerter og stivhed om morgenen skyldes ikke en inflammatorisk proces (1)!

Det kan være en god ide at spørge din læge om spondylartrit hvis:

  • Hvis andre i din familie lider af spondylartrit
  • Hvis antiinflammatoriske præparater, såsom ibuprofen, virker godt på dine rygsmerter
  • Hvis du også oplever en inflammatorisk smerte i andre steder på kroppen.

Muskelsmerter og trigger points

Smerter i muskulaturen eller såkaldte trigger points ses hyppigt i lænden, og det kan være en af de primære grunde til at man har ondt om morgenen.

De paraspinale muskler i ryggen har det med at blive fyldt med ømme punkter / trigger points ved inaktivitet og anstrengende posturale stillinger. Dette kan være grunden til at de opstår om natten, da disse to ting ofte gør sig gældende, når man sover.

 

soveposition

 

Det er ikke unormalt at vågne op i en akavet og smertefuld stilling uden at ane, hvordan man er endt der. Men når man sover, lægger man ofte ikke mærke til, at man har rullet rundt og placeret sig i en dum stilling.

Trigger points har det med at opstå i disse anstrengende stillinger, og kan dermed være med til at vække dig op om morgenen i form af rygsmerter.

Hvis du er en af dem, der lider af disse trigger points, kan det være en god ide at prøve at behandle dem selv. Læs mere om hvordan man behandler trigger points i min guide til ondt i ryggen.

Sovestillingens betydning

Som sagt kan inaktivitet og akavede sovestillinger have en betydning for muskelsmerter og smerter om morgenen.

Selve stillingen, man sover i, har helt afgjort en betydning for mange former for rygsmerter. Desværre er denne betydning som regel ret lille, hvilket vil sige at der nok er andre faktorer, der har en større rolle. Dertil kan det være rigtig svært at ændre på sin sovestilling.

På samme måde med stillesidende arbejde, så er det ikke stillingen, der normalt er problemet, men varigheden af den samme stilling. Men alligevel vil mange være enige i, at de ville blive ret så stiv i kroppen af at falde i søvn på sin kontorstol med armene foldet over skrivebordet.

Stillingen kan derfor være med til at forværre problemet.

 

akavet_sovestilling

Ligge på maven

Nogle kan godt lide at ligge på maven, mens andre får ondt af det. Det er ikke forkert at sove på maven, men en del vil opleve nakke- og rygsmerter gennem denne sovestilling.

Så hvis du er en af dem, der ligger på maven og sover, er det værd at prøve at skifte til en rygliggende position. Det kan selvfølgelig være vanskeligt, hvis du i lang tid har vænnet dig til netop denne position. Du kan prøve at placere nogle puder omkring siderne, således at du har sværere ved at rulle om på maven i løbet af natten.

Bevæg dig i løbet af natten

Hvis du rent faktisk har smerter og ikke kan sove om natten, så er der ingen grund til at blive liggende. Kom op og stå og lav nogle øvelser eller nogle selvmassage i stedet.

Mobilisering af ryggen kan være med til at dæmpe smerten, da man dermed får stimuleret musklerne i ryggen, der ellers er præget af inaktivitet.

Denne video viser nogle gode mobiliseringsøvelser, som du faktisk kan lave i sengen.

 

 


Referencer

  1. The discriminative value of inflammatory back pain in patients with persistent low back pain

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.