Kroppens organer

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

I denne artikel vil vi beskrive de forskellige organer i kroppen, og hvad deres funktion er. For at forstå hvad menneskets organer går ud på, er vi nødt til at starte på en lidt mindre cellulær plan.

Hvis du scroller ned til sidste del af artiklen finder du kroppens 11 organsystemer.

Kroppens organisering

Kroppen har mange niveauer af strukturelle organisationer. Det første og mest “simple” niveau i hierarkiet er det kemiske niveau. På dette niveau findes der atomer – den mindste del af et grundstof – som kan kombineres og dermed forme molekyler, såsom vand og proteiner.

Molekyler kan også kombineres på forskellige måder og danne organeller (organel betyder lille organ), som er små strukturer i en celle. En mitokondrie er et eksempel på et organel.

Celler anses som værende de mindste enheder i levende ting, og de udgør det næste niveau, det cellulære niveau. Celler har nogle fælles funktioner, men individuelt set varierer de meget i størrelse og form, hvilket er med til at give dem unikke funktioner i kroppen.

Hos de mest simple levende væsener, f.eks. bakterier som er encellede organismer, stopper hierarkiet her. Men hos komplekse organismer, som os mennesker, er det næste niveau vævet.

Væv

Væv er grupper af samme celler, som har en fælles funktion. Der findes fire grundlæggende typer af væv i mennesket: Epitelvæv, muskelvæv, bindevæv og nervevæv.

Hver af disse former for væv har en karakteristisk og essentiel rolle i vores krop.

Kort sagt dækker epitelet kroppens ydre og indre overflader (såsom huden). Muskelvæv gør os i stand til at bevæge os. Bindevæv hjælper med at beskytte kroppens indre organer og kredsløb. Nervevævet skaber en intern kommunikation ved at lede elektriske impulser rundt i kroppen.

Hvad er så et organ

Efter vævet kommer vi så til kroppens organer, som er det næste niveau. Et organ er en struktur som er opbygget af mindst to typer væv (fire er mest almindeligt), som udfører en speciel funktion i kroppen. Leveren, hjernen, blodårer og mavesækken har vidt forskellige funktioner, men de er altså alle organer.

organniveauet bliver meget komplekse funktioner muligt. Lad os tage maven som et eksempel. Laget rundt om mavesækken består af epitelvæv, som producerer en væske, som kan nedbryde den mad, vi spiser. Mavesækkens væg er en muskel, som ælter og mikser maden sammen. Bindevævet i maven forstærker den bløde muskulatur i mavevæggen. Mavesækkens nerver øger nedbrydningen af maden ved at stimulere muskulaturen til at trække sig sammen.

Organsystemer

Det næste niveau I hele systemet er organsystemet. Organer, som arbejder om at udføre en fælles opgave, kalder man for et organsystem. Man har grupperet organsystemerne i 11 kategorier, som vi vil beskrive nedenfor.

Det højeste niveau er organismen, mennesket. Organisme-niveauet repræsenterer summen af alle de strukturelle niveauer, som arbejder sammen for at holde os i live.

 

Her kan du se de forskellige systemer inden for kroppens organer:

 

Integumentære system

Former kroppens eksterne lag og beskytter det indre væv fra skader. Huden optager vitamin D og indeholder forskellige føle-receptorer samt olie- og svedkirtler.

Muskulære system
Giver mulighed for at bevæge kroppen, lave ansigtsudtryk, vedligeholde kropsholdningen og producerer varme.

Skeletale system
Beskytter og understøtter kroppens indre organer, samt virker som en understøtningsflade for muskler,
som får kroppen til at bevæge sig. Blodceller bliver også skabt inden i knoglerne.

Nervøse system
Kontrolsystemet som reagerer på interne og eksterne ændringer. Det kan f.eks. være en
temperaturændring som hudens receptorer opfanger og sender informationen
videre gennem nerverne til hjernen.
Eller omvendt, hjernen sender information til nogle bestemte muskler, som så derefter reagerer.

Endokrine system
Kirtler udskiller hormoner, som regulerer forskellige processer såsom vækst, reproduktion og frigørelse af insulin.

Kardiovaskulære system
Blodårer transporterer blod, som indeholder ilt, kuldioxid, næringsstoffer, affaldsstoffer, osv. Hjertet er musklen, som pumper blodet rundt.

Lymfatiske system
Opsamler væske, som er sivet ud af blodkarrene. Huser hvide blodceller (lymfocytter), som er en essentiel komponent i immunsystemet.

Respiratoriske system
Supplerer konstant blodet med ilt og udskiller den giftige kuldioxid (CO2). Udskillelsen af CO2 og optagningen af ilt foregår i lungerne.

Fordøjelsessystemet
Nedbryder mad til absorberbare nutrienter, som trænger ind i blodcellerne, hvor det derefter bliver distribueret til kroppens celler.
Det mad, som ikke kan nedbrydes, bliver udskilt gennem afføringen.

Urinvejssystemet
Fjerner kvælstofholdige stoffer fra kroppen. Regulerer vand, elektrolyt og syre-base balancen i blodet.

Reproduktionssystemet
Testiklerne producerer sæd og det mandlige kønshormon testosteron. Æggestokkene producerer æggene og de kvindelige kønshormon østrogen.

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.