Hvad kan man gøre ved nervesmerter?

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nervesystemet er involveret i alt hvad kroppen foretager sig, lige fra regulering af vejtrækningen, at bevæge kroppen, registrering af temperatur og meget mere.

Der er overordnet set tre typer nerver:

Autonomiske nerver – kontrollerer ufrivillige aktiviteter i kroppen, såsom pulsen, fordøjelsen, blodtrykket, osv.

Motoriske nerver – er med til at kontrollere dine bevægelser ved at sende besked fra hjernen til musklerne.

Sensoriske nerver – sender information fra vævet og videre op til hjernen. Derefter bliver denne information analyseret af hjernen.

Nerver gør folk nervøse

Nerverne har det med at gøre folk nervøse, når man oplever smerte. Mange tror at deres smerte er nerverelateret, at nerven sidder fast eller er klemt, noget trykket på nerven, eller at nerven ikke har nok plads.

Hvis nerven rent faktisk er påvirket i sådan en grad, at der er opstået en irritation eller skade i nervevævet, vil man se symptomer som:

  • Svækkelse og atrofi i muskulaturen
  • Nedsat følelse
  • Parese
  • Smerte omkring et større område på kroppen
  • Prikkende, stikkende, brændende fornemmelse

Hvad forårsager nervesmerter og nerveskade?

Der er mange forskellige typer nerveskader og grunde til at man oplever nervesmerter. De forskellige typer vil ofte også have forskellige symptomer og dermed kan behandlingen variere.

Følgende af blot et lille udsnit af hvad der kan forårsage nervesmerter:

Autoimmune sygdomme. Forskellige former for autoimmune sygdomme kan give symptomer, der er relateret til en nerveskade. Det kan f.eks. være multipil sklerose.

Diabetes. Omkring 25% af folk med diabetes lider af nerveskader, hvor symptomerne ofte vil blive mere fremtrædende i takt med at sygdommen bliver værre. De sensoriske nerver er ofte dem, der bliver påvirket, hvilket kan lede til nedsat følelse eller en prikkende fornemmelse.

Traume. Et traume, f.eks. gennem et fald, kan resultere i kompression og/eller irritation af nervevævet, hvilket leder til nerveskade. En diskusprolaps i nakken eller lænden skyldes et mekanisk traume og kan give anledning til nervesmerter. Læs mere om diskusprolapser i min guide om lændesmerter.

Kan nerver komme i klemme?

Om nerven er i klemme er ofte en af de ting, man nervøst spørger sig selv, når man får ondt i nakken eller ryggen og en følelse af spændthed samt nedsat bevægelse. Men i langt de fleste tilfælde i er der ingen grund til bekymring. Det er ret sjældent at en nerve bogstaveligtalt kommer i klemme. Selv når nerven rent faktisk kommer i klemme, så er det heller ikke nødvendigvis en smertefuldt oplevelse.

Nerver kan klare en masse tryk, og kompression er normalt ikke grunden til at de bliver irriteret og gør ondt. De har det dog med at blive irriteret, hvis der er nedsat ilttilførsel til området.

Generelt har nerver masser at plads til at bevæge sig i. I lænden kan hullerne mellem ryghvirvlerne, hvor nerverne løber igennem, have en omkreds på mere end to centimeter. Selve nerverødderne har kun en tykkelse på omkring fire millimeter (1)!

 

nerverum

 

I et interessant studie fra 2009 undersøgte forskere, hvilken effekt et ledskred i nakken (på kadavere selvfølgelig..) havde på rummet (det intervertebrale foramen), hvor nerverne løber ud fra nakken.

Studiet viste overraskende nok, at ledskreddet lavede dette rum en smule større, hvilket strider imod den opfattelse, man havde, om at ledskred eller en dislokation vil gøre hullet mindre og trykke på nerven (2).

 

intervertebrale_foramen

Hvis det ikke er nerverne, hvad kan det så være?

I mange tilfælde vil symptomer, der minder om nervesmerter, sandsynligvis ikke være forårsaget af nerverne.

Ofte vil det faktisk være selve musklerne, der giver disse nervelignende smerter. Du har sikkert hørt om dem før: muskelknuder, trigger points eller ømme punkter. Man ved faktisk ikke hvorfor disse ømme punkter i muskulaturen opstår, eller hvad de helt præcist er, men man ved dog, at de findes.

Som jeg skrev tidligere, kan disse trigger points imitere de symptomer, som man ser ved nerveskader, f.eks. gennem jagende eller brændende/stikkende fornemmelser i huden.

Karpaltunnelsyndrom er normalt en tilstand, som man anser for at være nerverelateret, men faktisk kan smerten være forårsaget af aktive trigger points i skuldermuskulaturen!

Du kan læse mere om muskelsmerter i min artikel her.

Hvad findes der af behandling?

Hvis du har nervesmerter i benene, ryggen, armene eller fødderne, så er det værd at undersøge, om smerterne rent faktisk stammer fra musklerne. Hvis smerterne er relateret til muskulaturen, så vil du også kunne frembringe smerten ved at trykke eller massere på det aktive trigger point i musklen.

Man vil ofte kunne finde aktive trigger points i lænden og ballerne, der sender refereret smerte ned langs benet.

Du kan læse mere om hvordan man behandler sine trigger points og ømme smerter i min guide til lændesmerter.

Referencer

  1. Morphometric analysis of the roots and neural foramina of the lumbar vertebrae
  2. Morphological changes in the cervical intervertebral foramen dimensions with unilateral facet joint dislocation

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.