Hvad er anatomi?

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Anatomi er læren om hvordan de forskellige strukturer i kroppen er opbygget – hvordan de forskellige celler er opbygget, hvordan disse igen samler sig til væv, organer og systemer i kroppen. Anatomi vil altid være knyttet sammen med fysiologien, som beskriver hvordan disse forskellige celler, organer og systemer virker, hvordan de samarbejder internt, med andre systemer og endda med andre individer og grupper. Det er klart, at der inden for disse områder hele tiden sker en opdatering, ny forskning, bedre målemetoder, dybere forståelse og indsigt på baggrund af tidligere viden. Så nogen gange oplever vi at hvad der var en sandhed dagen før, måske er ændret i dag.

Jeg vil i disse artikler give en enkel og letforståelig beskrivelse af anatomiske strukturer i kroppen og hvordan de fungerer – deres fysiologi. Vi vil gøre det enkelt og letforståeligt, uden at det bliver trivielt, sådan at den dybe forståelse af kompleksiteten i kroppen opnås gennem at forstå de enkelte delelementer, og herfra bygge videre – således at det altid er muligt at gå tilbage og se tidligere beskrivelser.

Bagom anatomi og fysiologi

Både anatomi og fysiologi er meget komplekse og sammensatte størrelser, med mange lag af sammenhænge og funktioner, derfor hav altid tålmodighed med dig selv, og med det nye som du er i gang med at lære. Nogle elementer forstås måske bedre senere hen, hvor de ses i sammenhæng med andre elementer. Hvis vi f.eks. tager et organ som leveren, så er det meget komplekst, både anatomisk (med mange forskellige slags celler, der arbejder sammen) og fysiologisk (med rigtig mange funktioner, både til immunforsvaret, fordøjelsessystemet, samt nedbrydning og udskillelse af affaldsstoffer), leveren er også en del af hormonsystemet der fungerer gennem blodstrømmen på tværs af alle systemer.

Nervesystemet – et eksempel

Et andet system er nervesystemet, det er også komplekst opbygget med den centrale del (CNS, centralnervesystemet), som består af den del af nervesystemet, som er beskyttet af knoglestrukturer (storhjernen, lillehjernen, hjernestammen og den forlængede rygmarv, samt den perifere del, som spreder sig ned ud til alle kroppens strukturer, som et tovejs-kommunikerende signal- og feedback-system. Hvor der både er en autonom (selvstyrende) og en somatisk (viljestyret) del. Her er fysiologien igen uundværlig for at forstå strukturerne og hvordan de interagerer med andre dele af kroppen på kryds og på tværs. Som med alt andet, hvor der er så høj en kompleksitet, er det vigtigt at give dig selv tid og ro til at forstå, og til at tage begreberne ind – også give dig selv tid til at nyde og værdsætte skønheden i kompleksiteten, hvordan selv de mindste delelementer fungerer sammen i et perfekt samarbejde, sådan at du ikke bliver stresset af ikke at forstå og vide det hele – det er vigtigt at huske, at det er emner, hvor der foregår en konstant forskning, og selv de forskere, som bruger al deres tid på dette, ved stadig langtfra alt og kan stadigvæk undres over det de ikke forstår endnu.

Muskelsystemet

Hvis vi f.eks. ser på systemet af tværstribede muskler – de vilje-styrede muskler som virker over vores forskellige led og dermed skaber bevægelse – er det et system som interesserer mange, fordi hvis vi ønsker at træne og styrke vores krop – hvad enten der er tale om styrketræning, konditionstræning (som f.eks. løb), balance eller koordination – så er det muskelsystemet vi arbejder med. Hvor én træningsform giver en form for effekt og modvirker en anden (se f.eks. forskellen mellem de mennesker som løber maraton og dem som løber 100-meter løb). For at kunne træne en bestemt muskelgruppe for at opnå en specifik effekt, er det nødvendigt at forstå hvordan de enkelte muskler virker og hvordan de samarbejder. Men igen, du kan vide alt om musklernes anatomi, men hvis du ikke har kendskab til deres fysiologi (hvordan de fungerer, og hvordan de fungerer optimalt) og hvordan musklerne arbejder sammen med andre systemer (f.eks. nervesystemet i forhold til f.eks. motivation og parathed, og fordøjelsessystemet, i forhold til f.eks. ernæring og nedbrydning/genopbygning) kan du træne uden effekt, eller måske endda risikere at udføre træning som skader din krop. Derfor er anatomi vigtig – at kende redskabet, samt fysiologi – at vide hvordan det bruges.

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.