Faste, den famøse mirakelkur!

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Denne artikel er skrevet af Therese Stender, som er en af en af mine kloge praktikanter fra professionsbacheloren i ernæring og sundhed. Har du spørgsmål til artiklen, kan du skrive en kommentar nedenfor eller fange hende på de sociale medier.

Der findes mange ”mirakler” i dag og faste er åbenbart en af dem. Faste er en international trend, den nye livsstil, diæt, vægttabsmetode and so on… Det hyldes som et mirakelmiddel, der kan løse mange af vores helbredsproblemer, men kan det nu det? Jeg vil i det følgende give dig et solidt overblik over det nye mirakelmiddel, keep reading.

Hvornår er man i faste? 

Efter mange timers research, med et formål om at finde konkret definition på, hvornår man er i faste, måtte jeg antage at der ikke er et facit på dette. I så fald kunne jeg ikke finde den.. I stedet må i nøjes med min vurdering på hvornår man er i faste. 

Min definition på faste = Når kroppen har brugt den energi, som vi tilfører via kosten og har brug for ny energi. I stedet for at tilfører ny føde, som kroppen bruger til energi, lader man kroppen spise af sine egne depoter. Fra begyndelsen af dette og indtil der indtages ny føde vil kroppen være i FASTE. 

Forskellige typer af faste

Alternate day faste/ 1:1

I alternate day faste faster man hver anden dag, typisk hele døgnet (altså er man i heldagsfaste, hvilket vil sige man faster hele dagen). Der findes en del variationer af denne type faste og derfor varierer retningslinjerne. Sommetider er det tilladt at indtage 500 kalorier på fastedagene, andre gange må du gerne drikke vand, the og kaffe, og så er der selvfølgelig fuldkommen faste på fastedagene [1].

Denne type faste kan virke voldsom for en del, da man går fra sin daglige spiserutine til ikke at spise [1]. Er faste noget du vil afprøve, så er denne metode muligvis ikke den bedste efter min mening. 

5:2 

Her spiser man normalt fem ud af syv dage om ugen, hvor kalorieindtaget begrænses til 500-600 kalorier de resterende to dage. Det skal lige sige at du ikke behøver spise normalt mandag til fredag og have dine fastedage i weekenden. Du vælger selv de to faste dage på ugen, f.eks. tirsdag og fredag [1].

Hvis du ønsker at bruge metoden til at opnå et vægttab, bør du have i mente at man ofte indtager en mere kalorieholdig kost i weekenderne; som Frederik siger i hans spørgerunder på story ”hvis man er i kalorie underskud nogle dage og i overskud andre, så går det lige op”.  Min pointe er, at et vægttab kræver, at man er i et KALORIEUNDERSKUD

16/8 (deldagsfaste)

I deldagsfaste faster man i 14-16 timer, herved begrænses ens daglige tidsrum at spise i, til 8-10 timer. Under fasten er det tilladt at drikke vand, the, kaffe og andre kaloriefri drikke.  Her er hensigten, at det vil hjælpe på sulten [1]. Denne type faste synes jeg personligt virker som en nemmere overgang fra sin daglige spiserutine til at være i faste, end hvad alternate day faste ville være. 

Eat-stop-eat

Her vil en til to af dagene i ugen være 24 timers fuld faste. I denne diæt er vand, the, kaffe og andre kaloriefri drikke tilladt, men INGEN fast føde er tilladt. Det kan være svært for mange at udføre en fuld 24-timers faste, derfor kan det være en ide at starte med 14-16 timers faste og have en rolig stigning derfra [1].

Et sandt mirakel? 

Hvis du har hørt om faste, inden du valgte at læse denne artikel, så har du nok også hørt om, hvor grønnere græsset er på den anden side. Det siges nemlig, at faste kan optimere ens sundhed en hel del; man får en bedre fedtprofil, kolesterol, bedre balance i blodsukkeret m.m.

Der er efterhånden lavet en del studier på dette og på nuværende tidspunkt er det stadig ikke muligt at konkludere, at disse mirakler er korrekte. Nogle ting er blevet påvist i dyreforsøg, men det er ikke muligt at overføre til mennesker [2], [3]. Så lad være med at falde i fælden!

Når…. I det mindste ved vi at det er en SUPER GOD vægttabsmetode, der er bedre end de andre right? Or do we? Det er påvist at faste medfører vægttab, men, ja et ’men’ skal der til! Faste er IKKE et bedre og mere effektivt redskab til vægttab end et almindeligt kalorieunderskud [4] [5] [6]. Så jeg ved godt hvad jeg ville vælge 😉

Fordele og ulemper

Fordele:

  • Hvis du normalt springer måltider over, fx morgenmad og første mellemmåltid, er dette muligvis en vægttabsmetode for dig. 

Ulemper:

  • Faste kan være en ubehagelig og ret krævende oplevelse for en del mennesker. Her er et almindeligt kalorieunderskud muligvis en bedre vej at tage [4], [5], [6]. 
  • For personer der lider af binge eating disorder (BED) også kaldet overspisning på dansk, frarådes faste, som vægttabsmetode. Dette skyldes at faste har haft en negativ effekt på forsøgspersonerne i nogle studier, her har nogle af forsøgspersonerne bl.a. har udviklet depression [7]. 
  • Desuden fraråder forskere også at sundhedsprofessionelle (personlige trænere, læger, kostvejledere, diætister m.m.) ikke anbefaler faste som vægttabsmetode på nuværende tidspunkt, eftersom der stadig mangler meget forskning på området [7]. 

Faste i forbindelse med træning?

Faste som vægttabsmetode i forbindelse med træning, også kaldet lean bulking er der på nuværende tidspunkt ikke lavet noget forskning på området. Derfor er det endnu ikke muligt at komme med udtagelser på området. Stay tuned to the future.

Referencer 

[1] 6 Popular Ways to Do Intermittent Fasting https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-fasting?fbclid=IwAR2WgaSuXP9UmW-GZnLN7XnRiYG1Q63StGmthu5-SfbnjsLNu5GmbDOpNGM#section1

[2] Intermittent Fasting: Is the Wait Worth the Weight https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5959807/

[3] Intermittent fasting: Surprising update
https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156?fbclid=IwAR2SD32829GSWmnj7bUdXFZQLRbNY7ZmqaMXL2Dk6d5MuZsNRN-DGE32Dzs

[4] Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis – https://insights.ovid.com/crossref?an=01938924-201802000-00016

[5] Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2623528

[6] Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/73/10/661/1849182

[7] Intermittent Fasting: Is the Wait Worth the Weight?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5959807/

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.