Anatomi og fysiologi – et overblik

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Både anatomi og fysiologi er to komplimentære brancher inden for videnskaben. Disse koncepter hjælper os med at forstå den menneskelige krop. Anatomi fortæller om strukturen af kroppens dele og deres forhold til hinanden. Videnskaben inden for anatomi er konkret, da vores kropstruktur kan ses, føles og undersøges. Du behøver ikke at forestille dig, hvordan det ser ud.
Fysiologi handler om kroppens funktion, altså hvordan din krop virker og udfører deres livsnødvendige processer.

Anatomiens områder

fysiologi og anatomi

Anatomi er et bredt fag med mange underdivisioner. Makroskopisk anatomi er studiet af store strukturer i kroppen, som kan ses med det blotte øje, såsom hjertet, lunger og nyrer. Selve ordet anatomi er et græsk ord og betyder at “skære fra hinanden”.

Makroskopisk anatomi kan kategoriseres i flere undergrupper. Regional anatomi omhandler alle strukturerne (muskler, knogler, blod, blodkar, nerver, osv.) i en særlig region af kroppen, såsom benene, eller thorax, som undersøges på samme tid.

I systemisk anatomi studeres kropsstrukturerer efter systemer. For eksempel når man

studerer det kardiovaskulære (hjerte-kar) system, så undersøger man hjertet og blodkarrene i hele kroppen.

En anden undergruppe er overfladeanatomi, som er studiet af interne strukturer, da de relaterer til den overliggende hudoverflade. F.eks. bruges det, når man skal identificere en muskel under huden, eller når en læge skal finde en blodåre for enten at føle pulsen eller tage en blodprøve.

Mikroskopisk anatomi omhandler strukturer, der er for små til at kunne ses med det blotte øje. Herunder findes der cytologi, som er læren om celler, og histologi, som er læren om væv.

Fysiologiens områder

Ligesom anatomi, har fysiologi også mange underdivisioner. De fleste af dem fokuserer på et specifikt organsystem. For eksempel handler neurofysiologi om hvordan nervesystemet virker. Kardiovaskulær fysiologi handler om funktionen af hjertet og blodkarrene. Mens anatomi viser os et statisk billede af kroppens arkitektur, giver fysiologi os et billede kroppens dynamiske og animerede arbejde.

Fysiologi fokuserer ofte på det cellulære og molekylære niveau. Dette er fordi, at kroppens egenskaber afhænger af de individuelle celler, og cellernes egenskaber afhænger i sidste ende af de kemiske reaktioner i dem. Man kan også komme ind på fysik, når man studerer fysiologi, som hjælper med at forklare de elektriske strømme i kroppen, blodtryk, den måde muskler bruger knoglerne til at forårsage bevægelser, osv.

Struktur og funktion hænger sammen

Selvom det er muligt at studere anatomi og fysiologi hver for sig, så kan de faktisk ikke skilles helt ad, da funktion altid reflekterer struktur. F.eks. kan knogler støtte og beskytte kroppens organer, da de indeholder stærke mineraler. Blodet strømmer i én retning gennem hjertet, da hjertet har klapper, der forhindrer tilbagestrømning.

Gode links til anatomi og fysiologi

Der er masser af hjemmesider, hvor du kan lære om de forskellige fag. Dog er det ikke alle der er lige gode.
https://www.biodigitalhuman.com/ er et meget detaljeret og professionelt online atlas over kroppen, hvor du kan udforske kroppen, den muskler, nerver og forskellige systemer i et 3d-program. Du behøver ikke at downloade noget. Du skal blot oprette en bruger, hvilket er helt gratis, og du har dermed adgang til hele programmet.

 

For lære mere om anatomi og fysiologi, kan de læse vores andre indlæg om de respektive emner.

 


Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.