Mobilisering

Del artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mobilisering er grundlæggende set dynamiske udstrækningsøvelser og rytmiske bevægelser, der stimulerer dine muskler og led.

I forhold til normal udstrækning, der ofte forgår passivt og i leddets yderbane, altså det sidste stykke i bevægelsen, bruger man en større del af leddets bevægebane, når man mobiliserer. Mobilisering foregår desuden også uden en ydre belastning i modsætning til f.eks. vægttræning.

Mobilisering og skader

Mobiliseringsøvelser er gode til at varme vævet op og gradvist øge leddets komfortzone, lindre spændinger og muskelsmerter og facilitere til vævsheling.

Det er en meget let form for terapeutisk øvelse, der er perfekt for de personer, der normalt har for mange smerter til at lave mere belastende øvelser.

Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at bevægelse, især under det akutte skadestadie, er en vigtig faktor, når det gælder om at komme sig over en skade eller operation. Desuden kan mobilisering også bruges til:

  • Akutte skader
  • Forebyggelse af skader
  • Genoptræning
  • Behandling af mange kroniske skader og smerter, samt de mere almindelige irriterende smerter, der bare ikke vil gå væk

Bevægelse kontra hvile

I gamle dage når man pådrog sig en skade, var det første man fik at vide, at man skulle forholde sig i ro så meget som muligt, indtil skaden var helet.

I dag ved man, at det ikke er den bedste ide at ligge i sengen hele dagen med en skade, og bestemt ikke den mest optimale behandling for vævsheling.

 

hvile

 

Dette nye behandlingsprincip ses tydeligt på hospitaler, hvor patienter er oppe og stå dagen efter deres hofte- eller knæoperation. Eller tag frakturer som eksempel: man lægger ikke en brækket arm i gips, medmindre at det er højst nødvendigt.

Skader heler hurtigere, når man ikke er immobiliseret

Mindre alvorlige skader, som akut lændehold, får det også bedre af normal bevægelse end sengehvile (1).

Mobiliseringsprincippet inden for rehabilitering er ret simpelt: Gør så meget du kan inden for en rimelig smertegrænse.

Bedre end udstrækning

Mobilisering har flere fordele end udstrækning. For det første er der bevægelse involveret, og øvelser med bevægelse har større overførbarhed til en normal hverdag end statiske øvelser.

Derudover udføres statisk udstrækning i den sidste del (yderbanen) af det pågældende leds bevægelsesområde, og det er ikke et område, man kommer ud i særlig ofte i løbet af hverdagen.

Med mobilisering stimulerer man derimod leddets midterbane, hvor de fleste bevægelser i et led foregår.

Hvordan laver man så mobilisering?

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for hvilke mobiliseringsøvelser, man kan lave. Det er det gode ved mobilisering, nemlig at stort set alle kan lave dem med kun simple instruktioner.

Mobilisering afhænger af bevægelse. Lad os sige at du får ondt i skulderen, når du løfter armen op til skulderhøjde, og du ønsker derfor at mobilisere den.

For at mobilisere skal du udforske bevægeligheden i skulderen. Prøv at se hvor højt op du kan løfte armen inden det gør ondt. Når det så begynder at gøre en smule ondt, sænker du armen igen. Derefter gentager du bevægelsen, mange gange.

Hvor mange gentagelser?

Antallet af gentagelser er vigtigt, når du mobiliserer. Hver gentagelse sender besked til hjernen for at fortælle den, at bevægelsen ikke er farlig, og at det ikke behøver at gøre ondt.

Det vil altså sige, at man skal gøre det en del gange for at overbevise hjernen.

Et eksempel kunne være 30-60 gentagelser per gang, 3 gange om dagen.

Men det optimale antal gentagelser vil variere fra person til person. Vi er alle forskellige og døjer med forskellige skader og smerter. Derfor er målet at finde et passende antal gentagelser, der passer til dig. Hvis det gør mere ondt, end før du begyndte at mobilisere, så ved du, at du har taget for hårdt fat. Nedjuster gentagelserne eller undgå at bevæge dig for meget “ind i smerten”.

Mobiliseringsøvelser

Som sagt kan du lave enhver form for bevægelse til en mobiliseringsøvelse. Det hele handler bare om en rytmisk gentagelse.

Hvis du er helt tør for ideer, så kan du drage inspiration fra udspændingsteknikker. Udfør samme bevægelse, som du ville gøre under udspændingsøvelsen, men i stedet for at holde strækket vender du tilbage til udgangspunktet og gentager.

Jeg er i skrivende stund i færd med at optage de mobiliseringsøvelser, som jeg synes virker godt på de forskellige led. Videoerne er desværre ikke klar endnu, men indtil da kan du se nogle eksempler herunder:

Lænd

Øvre ryg

Skulder

Hofte

Referencer

  1. The updated cochrane review of bed rest for low back pain and sciatica

Online Personlig Træning​

Få hjælp til vægttab, træning, kost og skader uden at skulle investere i en personlig træner eller behandler.

Spar lige nu 40% på BodySmart

Træning, kost og vægttab uden at investere i en dyr personlig træner eller online coach.